Минув рік із моменту повномасштабного вторгнення росії в Україну. Рік, наповнений нелюдськими злочинами, які не мають жодного прощення. Рік патріахального кошмару. Рік геноциду українського народу. Рік воєнного феміциду. Ми провели цей рік, допомагаючи українкам та українцям йти до свободи та перемоги. Березень – це місяць, коли ми говоритимемо про українських сестер.

1 марта 2023 года

У травні 2022 року поранена 15-річна дівчина Лiза Чернишенко вивезла з Попасної чотирьох дорослих Вони самостійно евакуювались з Попасної, але автівку розстріляли росіяни. Двох чоловіків, у тому числі водія, було важко поранено уламками снаряду. І дівчині довелося сісти за кермо. Дорога до Бахмута була замінована – вибухові пастки ворог розташував у шахматному порядку. Дівчина керувала автівкою близько 30 км. Більшість з цієї дистанції – із простріляними ногами, бо росіяни вгатили по машині ще раз.

ісяцьЖіночоїIсторії2023 #МісяцьЖіночоїIсторії  #womenshistorymonth #womenshistorymonth2023 #месяцженскойистории2023

2 марта

10 декабря 2022 года Александра Матвийчук получила первую украинскую Нобелевскую премию мира, представляя Центр Громадянських Свобод. Впервые украинский язык прозвучал со сцены на официальной нобелевской церемонии. ЦГС был основан в Киеве в 2007 году для продвижения прав человека и демократии в Украине. Сейчас ЦГС документирует военные преступления России против гражданского населения Украины.

3 марта

Марта Чумало — українська гендерна експертка, феміністка, співзасновниця, заступниця голови, керівниця проєктів і психологиня Центру «Жіночі перспективи». Активістка захисту жінок від домашнього насильства, експертка з гендерної політики в кампанії проти сексизму «Повага». Перша українка, відзначена премією Улофа Пальме за видатні досягнення в правозахисній діяльності.

4 марта

Женщины, без которых не появилась бы песня Kalush Orchestra “Стефанiя” – песня, победившая на Евровидении-2022.

5 марта

Олена Романюк – активистка барселонского майдана, писательница, актриса, сценаристка и исполнительница главной роли в спектакле Яны Терещук “Em dic Llibertat” (“Моє ім’я свобода”). Олена говорила про Украину с главной сцены каталонского 8 марта 2022 года.

6 марта

Дарья Титова — уроженка Харькова, которая учится в Эстонской академии художеств, разработала монету “Slava Ukraini” для Банка Эстонии. Выпущено 2 миллиона таких монет.

7 марта

У селі Руські Тишки Харківської області Олена Бубенко під час російської окупації доглядала за майже 200 собак та котів. Жінка рятувала їх з-під обстрілів та ховала у підвалі.

8 марта

Тетяна Мар’янчик із Вінниччини взяла на себе клопоти з обробітку земельних ділянок. Першого дня повномасштабного російського вторгнення її чоловіка мобілізували на війну і Тетяна повинна виконувати всі сільськогосподарські роботи, щоб отримати врожай. Тетяна має трьох доньок, які також допомагають на фермі.

9 марта

Любов Ярош із Житомирщини у свої 102 роки пережила Голодомор в Україні і Другу світову війну, а зараз плете сітки-кікімори на фронт для українських військових. Понад усе вона мріє дочекатися перемоги України.

10 марта

Украинская ученая, доцент кафедры экологии Национального лесотехнического университета Украины Виктория Олиферчук открыла новый род эндофита, который сможет восстановить тысячи гектаров заповедных территорий на востоке и юге Украины, уничтоженные в результате войны, а также почвы, деградированные после добычи полезных ископаемых, и агроценозы, где долгие годы использовались интенсивные технологии обработки земли.

“Еще в 2002 году я из черного трюфеля выделила штамм симбиотического гриба-эндофита, на основе которого впоследствии был произведен препарат «Миковитал»”, — рассказала Виктория Олиферчук.

Препарат применяли по всей территории Украины на полях, в садах, на разных культурах, и везде наблюдались отличные показатели прироста растений, их продуктивности и урожайности, а также восстановление микоризного симбиоза, улучшение питания растений, сохранение влаги, улучшение общего иммунитета растений. “Недавно удалось провести генетический анализ, секвенировать штамм. Мировой GenBanc подтвердил, что это совершенно новый для науки род. Я его назвала Vitasergia svidasoma. В GenBanc ему присвоен специальный номер, по которому его можно найти, — PRJNA807518 (Vitasergia svidasoma PRJNA807518)”.

11 марта

Ольга Пометун, известная на Днепропетровщине волонтер, страдающая от хрупкости костей организовала в Днепре огромный хаб для помощи военным и переселенцам. На вопрос, откуда берет силы забывать о своих неурядицах и руководить большим гуманитарным хабом, отвечает просто: “Я — украинка”.

12 марта

Имя Юлии Здановской теперь носит улица, на которой она жила во время учебы в Киевском национальном университете имени Тараса Шевченко.

13 марта

Олександра Коваль — українська громадська діячка. Колишній президент ГО «Форум видавців», організаторка Національного книжкового «Форуму видавців у Львові». Від 2018 року очолює Український інститут книги, який під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну є першим на культурній передовій.

14 марта

18-річна Руслана Данилкіна записалася до ЗСУ першого дня повномасштабного вторгнення. Була оператором-зв’язківцем на Запорізькому напрямку та в Херсонській області. 10 лютого 2023 року потрапила під мінометний обстріл та втратила ногу.

15 марта

Вера Гирич — украинская журналистка и продюсер «Радио Свобода». Убита во время российского ракетного удара по Киеву.

16 марта

Кэтрин Винник — канадская актриса украинского происхождения, наиболее известная по роли Лагерты в канадском сериале «Викинги» и американском сериале «Бескрайнее небо». 24 февраля Кэтрин Винник написала: «Мы мирная страна. Мы не заслуживаем этой войны». Следующие дни актриса размещала в инстаграм и другие информационные сообщения: призыв посмотреть фильм «Зима в огне», речи Зеленского Владимира и видео бомбардировок украинских городов. В марте 2022 года Винник вместе со своей мамой создали благотворительный фонд Winnick Fondation для сбора средств на нужды Украины. https://www.thewinnickfoundation.org/

17 марта

12 мая 2022 года киевлянка Антонина Самойлова в составе группы альпинистов поднялась на Эверест и развернула флаг Украины.

18 марта

Татьяна Соколова всю жизнь работала акушеркой в роддоме №2 в Мариуполе. За время полномасштабного вторжения россии в Украину в её больнице на свет появилось 27 младенцев. Татьяне удалось эвакуироваться во Львов.

19 марта

24-летняя учительница начальных классов Валерия Гукова оставалась в Харькове под обстрелами и 42 дня прямо из бомбоубежища проводила уроки для своих учеников.

20 марта

Небайдужі киянки виготовляють сухі борщі для ЗСУ. Це почала Тійна Коротаєва, яка ще у березні побачила рецепт в інтернеті. До проекту приєдналася величезна кількість людей.

21 марта

Світлана Друзенко – керівниця медичних підрозділів Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. М. Пирогова (ПДМШ) на сході. “Щомісяця нова ротація медиків-добровольців відправляється на фронт: лікарі різних спеціальностей, фельдшери, медсестри, водії та допоміжний персонал. В мої обов’язки входить формування ротації конкретними фахівцями, яких потребують у тій чи іншій точці, організація роботи на місцях. Ми працюємо пліч-о-пліч з військовими медиками. Залежно від ситуації та наших можливостей, Шпиталь розміщується у 4-6 локаціях. Це Донецька, Луганська, Харківська області та південь України”.

22 марта

Тетяна Рибак – кравчиня. Вона працює в ательє, що спеціалізується на пошитті спальних мішків для військових. Водонепроникний спальний мішок має три режими нагріву, штучне хутро, термобар’єр та синтепон. Гріє завдяки пластинам, вшитим усередину, працює від пауербанку. Виготовлено вже понад 400 спальників.

23 марта

Украинка Алісія Неборак, Голова благодійної організації «Добро» у Стокгольмі (Швеция) собрала оборудование для протезирования воинов ВСУ. Загальна вартість переданих протезів та ортопедичних комплектуючих складає близько 800 тис. євро.

24 марта

 

В марте 2022 года жительница Днепровского района Киева Елена сбила российский дрон литровой банкой с консервироваными помидорами.

25 марта

24 лютого 2022 року жителька Харківщини Юлія Колесник народила передчасно: їй зробили кесарів розтин у Мерефі, а немовлят одразу евакуювали до Харкова. Дівчаток назвали Каріна та Вікторія. Через проблеми зі здоров’ям одна з доньок місяць провела в реанімації, яку облаштували в підвалі харківського перинатального центру.

26 марта

 

Женщины-музыканты, бежавшие из разных городов Украины и нашедшие спасение в Германии, основали оркестр “Мрiя” и выступают на сцене Берлинской филармонии. Основательница оркестра – известная альтистка Катерина Супрун. Анна Цуркан, которая на концерте в Берлинской филармонии солирует на скрипке в “Карпатской рапсодии” для скрипки и фортепиано украинского композитора Мирослава Скорика, является лауреатом многочисленных международных конкурсов и играет в составе Национального симфонического оркестра Украины. Солидный послужной список и у Маргариты Гринивецкой. Прежде чем занять пост дирижера в Одессе, она работала с известным украинским дирижером Оксаной Лынив. Также Маргарита выступала в Баварской государственной опере в Мюнхене. https://mriya.de/ukr/proekty/

27 марта

Народна артистка України Ада Роговцева разом із донькою Катериною Степанковою допомогли придбати для Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки генератор. Новиною похвалилася директорка установи Ольга Бойко. Вона розповіла, що в умовах аварійних відключень електроенергії генератор та ще й дизельний обігрівач дуже допомагають підтримувати безперебійну роботу знакового на Волині музею. Пані Ольга пояснила, що альтернативне джерело електрики застосовують для підключення двох котлів, які опалюють літературне приміщення. Цю будівлю 40 із лишком років тому спорудили на місці так званого «Великого дому Косачів», першого будинку, збудованого Петром Косачем для родини.

28 марта

Ирина Диденко – прокурор по ведению дел сексуального насилия Офиса генпрокурора Украины. Сотни людей сообщили о том, что пережили сексуализированное насилие со стороны российских военных преступников, но лишь 171 из них согласились передать дела в суд, 39 из них – мужчины, 11 дел – о насилии над несовершеннолетними.

“Их истории – наше оружие. Уверена, рано или поздно они отважатся свидетельствовать”.

29 марта

Математик в прошлом, Эрика Шапочка 15 лет занимается выращиванием фруктов, возглавляет кооператив «Дары Береговщины» в Закарпатье – на 75 гектарах кооператив выращивает яблоки. «24 февраля мы проснулись и поняли, что у нас на работе не хватает половины работников. Мы начали публиковать объявления и обращаться в центры, которые занимаются переселенцами, чтобы они помогли с работниками. И люди приходили к нам, но каждому нужно было проводить персональное обучение, поскольку они никогда не были связаны с таким хозяйством».

30 марта

Народна артистка України та співачка Ніна Матвієнко озвучила оповідачку у довгоочікуваному анімаційному фільмі “Мавка. Лісова пісня”.

В Українській Вікіпедії з’явилася стаття про Месяць жіночої історії. Стаття зроблена на основі тексту, запропонованого Татьяна Исаева. Стаття була перевірена Franzekafka🙂 Редагуйте та додавайте інформацію про Місяць жіночої історії у різних містах України та інших країн світу.

31 марта

Домініка Чекун — поліська співачка, одна із останніх носіїв автентичних пісень північного Полісся, володіє складною старовинною технікою співу.
«Коли не було войни, ми на дворі сідали і спивали, а люди сходились, слухали. Як на весілля, приходили на нас дивитись. А зараз хіба хтось в гості прийде, то в хаті можу поспівати. Телевізора мало включаю, бо там все войну показують, а я переживаю. То лучче сяду на койци і співаю свої пісні: одну, другу. Ну, а шо ж буду робити? Без пісні важко».

Пелагея Райко — украинская художница, работавшая в стиле наивного искусства. Живопись Райко стоит в одном ряду с таким украинскими художницами как: Мария Примаченко, Татьяна Пата, Ганна Собачко-Шостак.

Любовь Панченко — украинская художница-модельер. Относилась к группе художников-шестидесятников, возрождавших украинскую культуру во времена хрущёвской оттепели. Умерла от голода в оккупированной россиянами Буче. Ей было 85 лет.

Завершує Місяць жіночої української iсторії співачка Оля Бородкіна:

Поделиться