Днепр

Maryna Zyma с Jane Bond

Навесні 2020 року у Дніпрі було розпочато капітальний ремонт Навчально-виховного комплексу №33 (вул. Троїцька, 1), який розташовано в історичній будівлі Маріїнської жіночої гімназії. В ході реконструкції з фасаду будівлі було демонтовано кілька пам’яток. Серед них була меморіальна дошка засновникам Маріїнської жіночої гімназії – Олександрі Риндовській та Андрїю Понятовському, а також мініатюрний пам’ятник освітянці Олександрі Калмиковій, яка була дочкою Риндовської. Для Дніпра, де меморіальні дошки, що присвячені жінкам, можна перерахувати на пальцях однієї руки, це стало дуже сумною звісткою.
Олександра Якимівна Риндовська є однією з найвидатніших історичних постатей свого часу. Вона була засновницею і першою директоркою жіночого училища у Катеринославі, яке згодом було перейменовано на Маріїнську жіночу гімназію. Там навчалися дівчата не лише із заможних, а й з бідних родин. У 1870 році Риндовська ініціювала створення Товариства піклування про жіночу освіту, яке відкрило Безкоштовну жіночу школу. У 1881 році за її ініціативою було відкрито товариство допомоги бідним ученицям гімназії. У 1885 році товариство утримувало вже дві школи, в яких навчалося майже 25 відсотків усіх школярок Катеринослава. Її внесок у розвиток жіночої освіти неоціненний.
Ремонт НВК №33 було завершено до початку навчального року, але пам’ятки на фасад історичної будівлі Маріїнської жіночої гімназії так і не повернули. І ось вже рік тисячі містян щодня проходять оновленою Троїцькою площею, яка стала досить популярною локацією у Дніпрі після реконструкції вулиці Короленка, і ця меморіальна дошка могла б потрапляти їм на очі, але її немає.
Крім того, протягом 2020 року за ініціативи Управління з питань охорони культурної спадщини Дніпровської міської ради вперше за роки незалежності України пам’ятки архітектури в місті Дніпро отримали охоронні дошки. Нині такі дошки прикрашають понад півтори сотні будівель середмістя, але Маріїнська жіноча гімназія в цьому переліку відсутня.
Таким чином, цієї вкрай важливої згадки про Олександру Риндовську у міському просторі не лишилося, але пам’ять про неї має жити.
Саме тому наша Жіноча історична ніч 2021 у Дніпрі присвячена пам’яті цієї видатної жінки.

 

8 мая 2021 года, Киев

Olena Zaytseva 8 мая 2021 года

?? Плакати на Жіночу історичну ніч розвішано центром Києва! ???
А тут відео колаж: https://vm.tiktok.com/ZMeb2gPgq/
❤️ Дякую Шанталь Прим, Natalia Lavryk, і незмінній учасниці більшості наших акцій Olga Tverdokhlib ❤️
? #Жіноча_історична_ніч – феміністська політична акція, спрямована проти домінування чоловіків в просторі історії, культури міста, вулиць і ночі.
Проводиться 8 травня о 8 годині вечора, незважаючи на дату, ця акція жодним чином не пов’язана з закінченням Великої Вітчизняної / Другої Світової війни.
Активістки виходять на вулиці та розклеюють плакати, листівки, постери з надихаючими їх жінками, деякі групи роблять графіті, і навіть переіменовують вулиці і пам’ ятники.
Більше інформації за тегами:

#NitDeLaHistòriaDeLesDones #NocheDeLaHistoriaDeLasMujeres #WomenHistoricNight #KvinneHistoriskNatt #ЖенскаяИсторическаяНочь #жаночая_гiстарычная_ноч #жiночаiсторичнанiч #женская_историческая_ночь #nuit_feminine_historique

Поделиться