(пост обновляется, перевод будет сделан позже, сайт имеет автоматический перевод – кнопка справа сверху)

Берген:

Sofie Marhaug 8-5-2021: 8. mai arrangeres #kvinnehistorisknatt

Jeg skal endelig se Madame Bovary på DNS, så denne gangen har jeg rett og slett hengt opp plakater på ettermiddagen heller enn kvelden. Damene jeg velger å synliggjøre er mer lokale enn Emma Bovary, men ikke desto mindre eventyrlige:

Anna Berentine Anthoni (1884–1951).

Som det står i innledningen til Anthonis minneord i Fri Fagbevegelse: «Det hender ikke til hverdags at en rengjøringskvinne kommer på Stortinget, enda vi er et demokratisk folk, og det for så vidt er et utbredt yrke.»

Anthoni var bergenser, fagforeningsdame og satt i bystyret i Bergen for Arbeiderpartiet – før hun ble valgt inn på Stortinget, der hun satt fra 1849 til 1951 (da hun døde nokså brått av hjertesykdom).

Hun jobbet først med å organisere arbeidere i tekstilbransjen, før hun ble renholder og ble en foregangskvinne i å fagorganisere denne yrkesgruppen.

Pling Bjørn-tore Olsen, renholder, tillitsvalgt og (før pandemien) også spinningpartner, som minner meg på at vi bør hedre Anthoni med jevne mellomrom; du har helt rett!

Kirsten Hansteen (1903–1974) var Norges første kvinnelige regjeringsmedlem. Hun representerte NKP i samlingsregjeringen etter krigen. Hun gjorde dessuten en betydelig innsats for kvinnesaken gjennom politisk organisering av kvinner og tidsskriftarbeid. (Kvinnefrigjøring er nemlig ikke forbeholdt et liberalt tankesett – tvert imot! vil noen si.)

Hansteen brant for fredssaken – i en tid der atomvåpenkappløpet tok til med full styrke.

Det finnes en egen plass oppkalt etter henne i Oslo. Men siden kvinnehistorisk natt faller på frigjøringsdagen, passer det å gjøre ekstra heder og ære på en av motstandsbevegelsens kvinner.

Gro Holm (1878–1949) var forfatter fra Odda. Hun er særlig kjent for å skildre bondekonene og dermed også kvinnearbeidet, samt overgangen fra bondesamfunn til industrisamfunn.

«Da jeg stod der på gaten foran postkassen tenkte jeg på de to fruene jeg hadde hatt inne i Florvik. ‘Takk så var det ikke mer’, sa fru Hansen hver kveld, hun kom ut på kjøkkenet og tok et overblikk over hvordan det så ut. De samme ordene brukte fru Berg. Hver kveld når jeg var ferdig med oppvasken og ikke hadde mer å gjøre, da hang jeg over kjøkkenbenken og ventet på skrittene og den kjente leksen.

‘Takk så var det ikke mer’, sa jeg og slapp brevet i postkassen.»

Fra ‘Takk så var det ikke mer’ (1939), som handler om en tjenestepikes rettsløse arbeidsforhold i mellomkrigstiden.

#WomenHistoricNight #KvinneHistoriskNatt #ЖенскаяИсторическаяНочь #жаночая_гiстарычная_ноч #жiночаiсторичнанiч #женская_историческая_ночь #nuit_feminine_historique #NitDeLaHistòriaDeLesDones #NocheDeLaHistoriaDeLasMujeres #аялдар_тарыхый_туну

 

Осло:

Kvinnefronten

В 2021 году Женский фронт издал зин о Женской исторической ночи, который мы перенесли к себе в архив. Скачать

Aksjonspakke til kvinnehistorisk natt.pdf

 

8. mai markerte Kvinnegruppa Ottar og andre organisasjoner Kvinnehistorisk natt i Trondheim. Arrangementet startet med åpning av Wall of Feminism i Brattørgata, ved Olavshallen. Sylvi Dybvik holdt en appell om Elise “Ottar” Ottesen Jensen som er en av de tretti damene som er portrettert på veggen (øverst til venstre).
Wall of feminism ble åpnet kl 1400 på Kvinnehistorisk natt (men på dagen) i dag 8.mai. Ide, initiativ, logistikk, tekst og utvelgelse, kontakt til kunstner Trond Rømo og Dros, opplegg for åpning… har Halldis Nergård og Berit Rusten stått for. Her er vi… etterpå…
Marion G. Stavsøien filmet mye av åpningsseremonien. Den ligger på Feministhusets facebookside. Og presentasjon av hver enkelt av de 30 kvinnene ligger på Feministhusets hjemmeside. Her har Anne Lise Aakervik gjort en jobb med å få det ut på siden.
Foto: Per Christiansen
PS: Det var veldig dårlig oppløsning… men stemningen/gleden kommer likevel til uttrykk.
Поделиться